Welcome to Euro Dental Centar
Terezije bb, 71000 Sarajevo
(Economic city of Skenderija)
Contact us
+387 61 513 456
Mon - Fri: 10am - 18pm
Saturday: 09am - 14pm
December 13, 2020

Stomatološki problemi u trudnoći

Trudnoća dovodi do mnogih promjena u vašem tijelu, ali ona koju možda ne očekujete nužno je promjena u vašem oralnom zdravlju. Američko stomatološko udruženje preporučuje svim trudnicama da posjete svog stomatologa prije nego što dobiju dijete, kako bi se pobrinule za karijes i sve probleme povezane sa trudnoćom koje treba riješiti. Čak i ako mislite da ste trudni, trebali biste o tome obavijestiti svog stomatologa, jer ćete možda morati odgoditi neke tretmane. Ako aktivno pokušavate roditi bebu, trebali biste biti svjesni uobičajenih zdravstvenih problema sa zubima, kako biste se mogli proaktivno riješiti svakog problema i osigurati optimalno oralno zdravlje tijekom trudnoće.

Trudnoća i gingivitis

Upala i krvarenje zubnog mesa (gingivitis) česti su tokom trudnoće. Promjene u nivou hormona u vašem tijelu mogu uzrokovati pojačanu cirkulaciju krvi u području desni, povećavajući tako rizik od krvarenja. Te promjene mogu olakšati nakupljanje naslaga na gumi, povećavajući tako vjerovatnoću bakterijske infekcije. Važno je dobro paziti na zubno meso čak i prije zatrudnjenja, četkanja i čišćenja koncem najmanje dva puta dnevno (ili više) i posjećivanja zubara radi profesionalnog čišćenja. Koristite ispiranje slanom vodom da održavate desni čistima tokom trudnoće i pokušajte jesti zdravu prehranu bez rafinirane, slatke hrane i slatkiša koji pospješuju nakupljanje plaka. Budući da neki lijekovi mogu biti štetni tijekom trudnoće, najbolje je da se infekcija uopće izbjegne.

Trudnoća i propadanje zuba

Budući da se naslage mogu lakše nakupiti na desnima i zubima, može doći i do propadanja. Jutarnja mučnina (koja može uključivati ​​i napade povraćanja) može promovirati karijes, jer stvara kiselo okruženje koje nagriza zubnu caklinu. Oralni problemi nisu problem samo majkama, već i bebi, jer problemi poput parodontitisa i ozbiljnog propadanja zuba povećavaju rizik od preranog porođaja, gestacijskog dijabetesa i preeklampsije – opasnog stanja koje karakteriziraju povišeni krvni pritisak, visoki nivoi proteini u mokraći i otekline na ekstremitetima.

Tumori trudnoće

Neke žene razvijaju nekancerogene kvržice koje se obmanjujuće nazivaju „tumori trudnoće“, a koje zapravo nisu opasne. Ove malene kvržice nastaju između zuba i najčešće se pojavljuju tokom drugog tromjesečja. Nazivaju se i ‘piogeni granulom’, lako mogu iskrvariti i izazvati nelagodu. Vaš stomatolog može vam preporučiti uklanjanje, ali ako vam ne smetaju i želite pričekati, ustanovit ćete da ove kvržice same nestanu nakon što se porodite.

Otpušteni zubi

Zubi se mogu olabaviti tijekom trudnoće, čak i ako su vaše desni zdrave, zahvaljujući višim razinama progesterona i estrogena, koji utječu na ligamente koji podupiru zube. Još jednom, ovo stanje je privremeno i ne dovodi do gubitka zuba. Obratite se svom stomatologu ako labavi zubi uzrokuju nelagodu kako biste bili sigurni da je kretanje jednostavno povezano s hormonima.

Ako razmišljate o tome da zatrudnite ili već čekate bebu, stavite svoje oralno zdravlje u prioritet. Promjena nivoa hormona dovodi do većeg rizika od niza stanja, uključujući povećano oticanje desni i labave zube. Dobro profesionalno čišćenje osigurat će da vaše zubno meso i zube ne sadrže naslage te da se svi znakovi propadanja ili bolesti desni liječe lijekovima i tehnikama koji su sigurni za trudnoću.