Terezije bb, 71000 Sarajevo
(Privredni grad Skenderija)
Kontaktirajte nas:
+387 61 513 456
Pon - Pet: 10h - 18h
Subota: 09h - 14h
22 Februara, 2021

Kako vaše oralno zdravlje može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje!

Veza između zdravlja zuba i općeg zdravlja organizma većini ljudi nije očita. Međutim, istraživanja pokazuju da oralno zdravlje ima veći utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje nego što možda mislite. Briga o zubima ne samo da vam daje lijep osmijeh, već poboljšava i zdravlje cijelog tijela. Ako zanemarujete vase zube, u budućnosti biste se mogli pripremiti za ozbiljne zdravstvene probleme.

Veza između oralnog zdravlja i općeg zdravlja

Usta nam vrve od bakterija. To je normalno i većina je bezopasna. Svakodnevno četkanje i čišćenje koncem održavaju nivo bakterija pod kontrolom. Međutim, kada nedostaje oralne njege, mogu se pojaviti problemi. Bakterije u ustima se množe i kombiniraju sa šećerom u hrani čime se stvaraju kiseline. Te kiseline napadaju zub uzrokujući šupljine, bolesti desni, propadanje zuba i parodontitis, što može dovesti do infekcija koje se šire na druge dijelove tijela. Evo nekih zdravstvenih problema povezanih sa lošim oralnim zdravljem.

Srčani i moždani udari

Ukoliko ne perete zube svakodnevno, to dovodi do nakupljanja naslaga na zubima. To može povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Nije holesterol jedina stvar koja blokira arterije. Studija Američke fondacije za srce pokazala je da bakterije u oralnom plaku mogu doprinijeti blokiranju arterija. Plak ulazi u krvotok i može se nastaniti u arteriji u srcu. To može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Bolesti srca: Endokarditis

Kada se kolonije bakterija nakupljaju u ustima, napadaju zube i desni i mogu izazvati gingivitis (bolest desni). Gingivitis uzrokuje krvarenje desni. Jednom kada se to dogodi, bakterije se sele u krvotok i mogu putovati u druge dijelove tijela. Kada kolonija dođe do srca, to može dovesti do srčanog stanja koje se naziva endokarditis – infekcija unutrašnje sluznice vaših srčanih komora ili ventila.

Dijabetes

Bolesti desni takođe mogu zakomplicirati dijabetes. Parodontitis (upala zubnog mesa) ozbiljan je zubni problem u kojem se zubno meso toliko upali da se počinje udaljavati od zuba i stvarati praznine. Ove praznine se mogu brzo zaraziti. Nekom oboljelom od dijabetesa parodontitis otežava tijelu pravilnu apsorpciju lijekova insulina koji smanjuju razinu šećera u krvi. Zauzvrat, uporni povišeni šećer u krvi pogoršava infekcije u ustima, što uzrokuje veće upale. To je začarani krug. Iz tog razloga je izuzetno važno da dijabetičari održavaju dobro zdravlje zuba.

Upala pluća

Zrak teče kroz usta i u pluća. Ako se u ustima nalazi nezdrava količina loših bakterija, ta bakterija lako može naći put do pluća i izazvati upalu pluća ili druge respiratorne probleme. Starije osobe trebale bi se pobrinuti da nastave brinuti o zubima, uključujući proteze, jer bolest poput upale pluća može postati opasna po život.

Stomatološki problemi mogu utjecati na trudnoću

Trudnice znaju uzimati prenatalne vitamine, izbjegavati određenu hranu i ići na redovne preglede. Ono što možda ne znaju je da zdravlje zuba može utjecati i na njihovu trudnoću i nerođenu bebu. Pored posjeta ginekologu, buduće majke trebale bi zakazati i pregled kod svog stomatologa.

Povećanje hormona trudnoće može pogoršati postojeće zubne probleme. Ono što je alarmantnije je to što dokazi pokazuju da parodontitis dovodi bebe u rizik da se prerano rode ili imaju malu porođajnu težinu. Održavanje dobrog zdravlja zuba tokom trudnoće važan je korak u zaštiti i vas i vaše bebe.

Vaša usta su vrata za ostatak vašeg tijela. Hrana, tečnost, vazduh i klice ulaze u tijelo kroz usta. Ne podcjenjujte utjecaj vašeg oralnog zdravlja na vaše cjelokupno zdravlje. Naučnici i dalje istražuju vezu između oralnog zdravlja i stanja poput bolesti srca i dijabetesa.

Održavanje dobrog zdravlja zuba važna je mjera koju možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja drugih zdravstvenih problema.

Rezervišite termin u Eurodental Centru za redovnu stomatološku kontrolu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *